طراحی UX و UI و مفهوم این دو اصطلاح
طراحی UX و UI دو واژه و اصطلاحی هستند که اغلب به جای یکدیگر به کار گرفته میشوند. ولی در واقع معنای متفاوتی باهم دارند.
شاید هرکدام از شما در دنیای فناوری اطلاعات بحث در مورد UX فوقالعاده ی یک محصول و یا UI ضعیف یک وب سایت را شنیده باشید.
اولین قدمی که باید بردارید این است که معنای دقیق این دو اصطلاح را بفهمید و آن ها را درک کنید. در این پست قصد داریم شما را با معنی ، کاربرد و تفاوت این دو واژه آشنا کنیم.
افرادی که شما در مورد این دو اصطلاح صحبت هایی را شنیده اید شاید مدت ها در این دو حوزه فعالیت و تحقیق داشته اند.
طراحی UX به اصطلاح طراحی تجربه ی رابط کاربر و طراحی UI به طراحی رابط کاربر اشاره دارد. هر دو عنصر معرف یک محصول هستند و با همدیگر کار میکنند.
با توجه به رابطه ی بسیار نزدیک و حرفه ای با یکدیگر هرکدام دارای نقش های کاملا متفاوتی هستند و به جنبه های متفاوتی از فرآیند تولید محصول و رشته ی طراحی اشاره دارند.
طراحی تجربه کاربر (UX) به چه معناست ؟
طراحی تجربه کاربر اولین روش طراحی محصولات توسط انسان است که میتوان آن را اینگونه بیان کرد :
تجربه ی کاربر شامل تمام وجه های تعامل انسان با سازمان ، خدمات و محصولات تولید شده ی آن ها است.
شاید پیش خود بگویید که این توضیح و اصطلاح هیچ ربطی به فن آوری و دیجیتال ندارد و صرفا در باب فرآیند و تولید محصول و خدمت صحبت میکند.
باید گفت که جدا از محیط آن طراحی UX شامل تمام تعاملات کاربر و مشتری با یک سازمان و شرکت است. به عنوان یک رویداد علمی میتواند بر هرچیزی دلالت داشته باشد.
استفاده از طراحی تجربه ی کاربر در تمام زمینه های دیجیتال بوده است و میشود گفت صنعت فناوری از شروع این اصطلاح به اوج رسید.
اصولا UX برای هر چیزی که میتواند تجربه داشته باشد اعمال شده مانند وب سایت ، بازدید از فروشگاه و دستگاه های صنعتی. UX به رابطه ی بین کاربر و یک محصول یا خدمت اشاره دارد.
یک طراح UX به این فکر می کند که تجربه چگونه به کاربر احساس میدهد و کاربر میتواند به راحتی کارهای خود را انجام دهد.
مثلا خرید آنلاین چقدر دلپذیر و آسان است. ولی در حین انجام این امر باید این نکته را در نظر بگیرید که طراحی UX و UI هر دو مکمل هم هستند.
طراحی رابط کاربر (UI) به چه معناست ؟
در حالی که تجربه کاربر مجموعه ای از وظایف متمرکز بر بهینهسازی یک محصول برای استفاده ی مفید و دلپذیر است ، طراحی رابط کاربری مکمل آن است.
در تشریح یک شغل برای طراحی رابط کاربر تفسیرهایی پیدا میکنید که شباهتی به طراحی گرافیک دارد. بر خلاف UX ، طراحی رابط کاربر اصطلاحی کاملاً دیجیتالی است.
UI نقطه تعامل بین کاربر و محصول است مانند صفحه ی لمسی موبایل و یا در طراحی نرمافزار کاربردی ویندوز احساس و تعامل محصول یا خدمت را درنظر میگیرد.
همه ی این ها برای این است که رابط کاربریک محصول بصری است و این یعنی تمامی تعاملات و نقاط بصری که کاربر با آن روبرو میشود را درنظر میگیرد.
یک طراح UI درمورد آیکون ها ، دکمه ها ، تایپوگرافی ، فاصله ، تصاویر و طراحی پاسخگو تامل میکند.
طراحی تجربه کاربر و رابط کاربر نقشی چند وجهی و چالش برانگیز دارند. هردو مسولیت انتقال محصول ، تحقیق ، محتوا و طرح محصول به یک تجربه جذاب برای کاربران را برعهده دارند.
تفاوت های بین طراحی UX و UI
محصول را به بدن انسان تشبیه کنید. استخوان ها کدهای ساختاری را نشان میدهند. اندام ها نشان دهنده ی UX هستند که پشتیبانی در برابر عملکردهای زندگی را برعهده دارند.
طراحی UI مانند لوازم آرایشی بدن است که همان نقاط بصری است که انسان با آن روبرو میشود.
طراحی UX و UI مکمل یکدیگرند به طوری که UI بدون UX مانند طراحی نقاشی بدون فکر است. UX بدون UI نیز مانند قالب مجسمه ای است که هیچ خمیری روی آن وجود ندارد.
یک تجربه عالی محصول با UX و سپس با UI شروع می شود. هر دو برای موفقیت محصول ضروری هستند.
مهم است که درک کنید طراحی UX و UI باید باهم باشد. شما نمی توانید یکی را بدون دیگری داشته باشید. درصورتی که فرآیند و کارهای جداگانه ای دارند.
تفاوت اصلی که باید بدانید این است که طراحی UX کاملاً مربوط به احساس کلی تجربه است در حالی که طراحی UI مربوط به نحوه کارایی و رابط های محصول است.
نحوه ی کار UX و UI باهم
تفاوت های طراحی تجربه کاربر و رابط کاربر را باهم بررسی کردیم. حال نگاهی به همکاری این دو می اندازیم.
واقعیت این است که هر دو بسیار مهم هستند. طراحی UX و UI کاملاً دست به دست هم می دهند.
در حالی که میلیون ها نمونه از محصولات عالی با وجود این دو با یکدیگر میتوانند چه موفقیت هایی داشته باشند.
تصور کنید شما یک طراح UX استخدام می کنید تا تحقیقات مربوط به کاربر را انجام دهد و به شما نیازهای دقیق برنامه را بگوید و این که برنامه ی کلی چگونه باید ترسیم شود.
شاید در هنگام بارگیری برنامه متوجه می شوند که متن موجود در هر صفحه زیاد خوانا نیست و دکمه ها به یکدیگر نزدیک هستند.
این یک حقیقت کلاسیک است که UI بد باعث تخریب UX خوب می شود.
اگر به یک وب سایت واقعاً زیبا برخورد کرده باشید ولی ببینید که با انیمیشن های دلهره آوری مواجه هستید میتوان این استنباط را کرد که UI خوب هرگز نمی تواند UX بد را جبران کند.
نتیجه اینکه وقتی نوبت به طراحی محصول می رسد ، طراحی UX و UI را باید باهم به کار گرفت. در بازار دیجیتالی امروز استفاده ی درست و به جا از هر دو جنبه کاملاً ضروری است.